Inlägg

Träff!

Visst blev det träff i Karlsborg! En mycket trevlig fredagkväll i solen där vi lyckades välja precis rätt restaurang (kanske den fina skylten visade vägen…) som avslutades vid bryggkanten precis intill den Corona-strandsatta Sandön. Synnerligen god förmiddagsfika på Nymans, sen brände flygvapnet förbi och visade upp sig. Som vinnare av den hastigt utlysta tävlingen ”snöggaste båtkärra Karlsborg 2020” utsåg vi den mycket eleganta vagnen i grått med tillhörande emblemförsedda hjulöverdrag. Snyggt! Framåt lördagskvällen landade vi i Hjo igen, söndagen bjöd på andra äventyr.

Mot Motala

Från Vadstena till Motala i fint väder, bra plats fanns det hos Kanalbolaget. Äntligen ett besök på motormuseet, inga stora ändringar där men ett besök typ var 7:e år är definitivt på sin plats. Trots att jag har koll sedan tidigare så stannar jag länge vid Arnold Sundqvists jetbil, vilken otrolig människa. Helt galet, googla om du missat. 74 år och flyger egen jetpack i villaområde i Karlsborg, slå det… Efter ännu en hemmapaus med regn och blåst så satte vi kurs mot just Karlsborg, kanske vi kunde få till en fredagkväll med husbilsvännerna. Fin gästhamn hos segelklubben, synd men rimligt att det fina servicehuset är Corona-stängt.

Paus, vidare,

Efter en suuuuperfin (vill nog säga the bästa ever so far) söndag över sjön hem till egna platsen så fick vädret styra att vi tog paus för lite (mycket..) hemmapyssel IGEN. Nya tag när vinden mojnat på lördag kväll, en kajstuds i Karlsborg med övernattning och sen kurs mot Vadstena. En fin solig söndag som avslutades med en rejäl regnskur – besök på slottet, glass till rätt pris och diverse roliga båtpåhitt. Snyggt med handritad karta över stan, mindre snyggt med världsmästerskap i paragrafrytteri på restaurangen. Tur att allt annat var bra!

Gränna!

Vi valde bort den glassiga glassbilen och köpte farligt mjuka kolor i strut, sen bar det av till ”närmaste” fik i Väderstad, ett av 337 utvalda i White Guide minsann… riktigt bra smakade det. Fint när en kaffe innebär ”så mycket kaffe du vill ha”. En kvällspromenad med rekognosering efter vägen upp på berget fick kompensera för fikat.

Uppdatering+

Visst trodde man att det skulle bli lite lugnare nu och tid för mycket båtåkande när Covid-19 lade locket på, så totalt tvärtom det blev. Massor med jobb och inget vidare båtväder, oväntat faktiskt. Vi har ändå hunnit med ett äventyr tillsammans med Olvert till Hästholmen efter midsommar, kvällen innan avfärd dit så hände något osannolikt – jag och en okänd person tog kort från varsitt håll i den fina kvällssolen söder om Hjo hamn. Sanslöst att vi fick kontakt och kunde få tag i originalbilden.

Efter Hästholmen och en finfin söndagstur tillbaka över sjön så har det mesta handlat om jobbet och lite fix med extrabåten, nu närmar det sig annonsering av den. Slipade och lackade durkar är mest ögongodis, det mesta under durkarna är genomgånget.

Ett besök på den talltätaste (?) campingen på Västkusten var upptakten till lite bättre väder igen, nu har vi landat i gästhamnen på ”Vätterns Smögen”… väääldigt mycket folk.

Midsommar!

Vi fick den absolut bäst numrerade platsen i den lilla men mycket gästvänliga hamnen, midsommarvädret får definitivt godkänt även om det lyckades blåsa friskt från fredag morgon till söndag lunch… regnet slapp vi i alla fall ända till söndag morgon. Det var så pass att det minsann blev bad för de flesta inblandade, riktigt gött (friskt kanske är rätt ord…). Glada och nöjda både med platsen och sällskapet vinkade vi hejdå till den lömske GB-gubben, vi säger väl på återseende!

Sen,

Eftersom det såg ut att vara sol på andra sidan sjön så for vi tvärs över, det fattades dock några distans till blå himmel… men det löste upp sig senare och solen kom fram. Riktigt fint väder, fint blir det också när fixandet i hamnen fortsätter. Bättre nu när bilarna inte nästan kör av hälsenorna på de som är på badet. Vi hittade också med hjälp av mycket snygga emaljerade skyltar en hel drös med hällristningar, det hisnar lite när man inser att de lyckats skicka meddelande och bilder från 3000 år sedan – skapligt beständigt.

Göööött.

Tänk vad fint det kan bli, bara så där. Även om vattentemperaturen totalförbjuder all form av vattenkontakt så värmer solen gött i obefintlig vind, några guldkorn: Folkabuss på stranden, telefonhörna… nostalgi!

Gnissel.

Förutom gnissel i tamparna så gnisslar det snart i tänderna när det antingen blåser eller är minusgrader, tur det går att sitta inne och dricka köpekaffet. Kanske kan bli en skaplig nästa helg och nu är det definitivt dags.

Tidigt!

Nytt personbästa i tidig sjösättning, man minns när målsättningen var att få båten i sjön innan maj var slut… Gott om plats i solen (men inte på smala gator) och även om resten av påsken skall bli sämre vädermässigt än långfredagens strålande sol så ser det lovande ut igen framåt nästa helg. Nu finns inte mycket annat i kalendern och vad kan vara mer virusfritt än en tur på sjön?

På g..

Presenningstiden är över, underlig vinter. Känns knappt som att det varit nån. Lite fixande hemmavid så är det dags för sjösättning, gott om plats i hamnen än så länge och vilken tur att få samma plats igen. Otroligt. Ska också se till att få ihop 800:an mekaniskt, kan nog bli en trevlig båt. Passar perfekt till den som vill slipa lite trä och byta dynor, maskinellt blir den helt suverän. Inte många Nimbus 800 med 41:a och DPG drev som verkligen är 100%. Tänker väl skicka med det fina ankarspelet också även om det kliar lite att flytta det till Lilly, det är en riktigt fin (och dyr) grej. Lastmaskinen som vi fick till jobbet hade en lämplig skylt, skapligt komiskt sammanträffande.

Läste på kryss, kul ord: ”kaptenshyttjacuzzi”… det vill man ju inte ha i sommar 😉

Upp!

Så precis lagom allt ändå var när det var dags att komma ur sjön: Lagom långa stroppar, lagom brett och långt lyftok, lagom lyfthöjd (några decimeters marginal på alla håll…), lagom fint väder, lagom nöjd med båtsäsongen 2019. Nu blir det Biltema fälgrengöring bio, hetvattentvätt och vinterförvaring.

Är nog dags.

Blöta spår upp från rampen varslar om vad som är på gång… snart dags att ge upp för i år. Även om många fortfarande är kvar vid bryggan och hoppas på fina helger så har det hittills varit ganska glest mellan dem. Känns det som i alla fall. Och om vi ska gå efter hur många rönnbär som naturen laddat upp med inför vintern så är det nog bäst att fly fältet.

Mjäää…

Inte har det varit nåt fantastiskt väder inte, och inte har det varit nån vidare ordning på fotograferandet heller. Nu, äntligen, så är vi loss från förtöjningarna och sotar av kättingen till ankarspelet i fören. Kanske sista doppet från badbryggan denna säsongen? Vi får se…

Och sen,

Efter att ha sett Trafik spänna musklerna (och vajern/springet…) så satte vi kurs mot Visingsö och gästhamnen där, när vi kom fram fanns det nästan ingen gästhamn kvar! Gamla Christina tog upp det mesta av platsen och resten var för grunt för oss då det inte muddrats på ett bra tag. Vi gjorde fast så gott det gick och gick en vända på ön. Se: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/visingsobor-upprorda-over-gasthamnen-den-ar-livsfarlig

Räkmackevarning och en skön kombination av thairestaurang/röd stuga, gamla kiosker till olika ändamål, växter med dödskallevarning, till slut blev det en glass med kaffe vid kajkanten.

Förhoppningsvis var betongbryggorna som låg på området ämnen till en gästhamn framför just den kajkanten, som det är nu är det helt huvudlöst. Vi kommer mer än gärna tillbaka och spenderar tid och pengar om det finns någonstans att knyta fast.

Nästa ”sväng” gick till Hästholmen (igen), denna gång med svärmor. Där var det minsann kräftmete i hamnen ihop med diverse försäljning, tror det var typ hamnens dag. Kul! Intresset verkade dock mest vara från landhållet, platser i den fina gästhamnen fanns det gott om. Tillbaka for vi på eftermiddagen och kom till Hjo lagom till målgången i fisketävlingen Vänern mot Vättern – många trollingbåtar blir det som skall tas upp – kö är bara riktnumret.

Nu är kräftmetet i Vättern lagligt och intresset verkar vara väldigt stort att fiska även när man får det, intresserade var också farbror polisen i sin rib… ser ut som att det finns plats för många fångade tjuvfiskare på den. 😉