Skitväder…

…är det och då passar det ju finfint att visa några bilder på hur ändringen till däckstömning av septiktanken och placeringen av densamma har gjorts (särskilt eftersom det frågas).

Tanken är placerad under fötterna vid förarplatsen, där finns ett stuvfack under durken som rymmer en måttbeställd 82L tank i syrafast rostfritt med försänkt uttag för Wemas givare. Stuvfacket gränsar till toaletten men det är en del annat som slåss om utrymmet där så helt lätt med slangarna är det inte.

Från vänster: Inlopp från toan, avluftning via odörfilter (viktigt), nedre går till tömningsanslutningen som är placerad granne med dieselpåfyllningen. Den vita ”räfflade” slangen är en av fem som är för tilluft till maskin = trångt! Givetvis rostfria klämmor, loctite och dyr slang.

”Vanlig” manuell toalett med tvåvägs y-ventil direktmonterad efter pumpen, med denna kan man välja att pumpa till orginaltanken = ut i sjön om inte ”korken” är i eller upp till septiktanken. Har fungerat bra för oss, finns ett val för alla situationer… Tömningen i hamn fungerar utan minsta krångel, tar ca 20sek. Störst problem är det att tömninganläggningen i hemmahamnen allt som oftast blockeras eftersom det är en gästplats… 🙁

7 reaktioner till “Skitväder…”

 1. Jag har monterat en slang på befintlig tank. Jag tog ett hål i väggen till "motorrummet" och sedan drog jag den upp till skarnsdäck. Nu skall jag medge att jag har inte mitt motorrum där utan har det i akterruffen eftersom jag har drev. Men tycker det borde fungera även fast motorn sitter där.
  Kan ta lite bilder på det jag med. Är det OK om jag bara tar bilder utan på tanken???

  //Micke

 2. Det borde fungera finfint även med en axelbåt, bra lösning! Är tankens lägsta nivå över skrovförstärkningen eller var du tvungen att gå igenom balken? Bilder utanpå tanken går skitbra 😉

 3. Behövde inte gå genom balken, utan bara genom väggen. Sedan satte jag en 90 graders vinkel för slangen. Skall ta bilder nästa gång jag är ute vid båten.

 4. Tack för bilderna, har inte sett dem tidigare, förmodligen för att jag letat på fel ställe…
  Jag tycker inte det är helt enkelt att hitta en bra lösning på toatömningsproblemet, har också funderat på att placera en tank vid förarplatsen. Men det är trångt som du säger, så mycket intressant att se hur du löst det hela.
  Måste utsuget sitta på tankens lägsta del, är det därför Micke valt att dra slangen via motorrummet? Blir det inga problem med undertrycket i "plastlådan"? Skulle man inte i så fall kunna sätta ett rör (med 90-gradersböj vid tankens botten) uppifrån och sedan dra slangen rakt upp till skarndäck? Slangen måste väl kanske maskeras på något sätt för att det ska snyggt ut.

  PS gillar dina tankar/förklaringar kring TAMD41, har lärt mig massor och förklarat lika mycket!!

 5. Hej!

  Utsuget måste sitta på tankens lägsta ställe om det ska kunna bli helt tomt, din idé med en anslutning genom locket på originaltanken och en 90gradersböj mot botten låter som en bra och skapligt enkel lösning – precis som du skriver så får väl det estetiska lösas på nåt snyggt sätt bara plus att det måste bli helt tätt vid genomgången av locket. Det är ju möjligt att svänga upp slangen "framåt" liknande min och sedan direkt upp till anslutningen i skarndäck som alternativ? Orginal 19mm avluftning räcker fint även om du bygger om.

 6. Låter som en intressant tanke, då skulle väl slangen komma in i skåpet bakom toaletten, dvs inte bli mer synlig än i din installation. Måste kolla nästa gång jag är på båten.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.